Ücretsiz Kargo
Ücretsiz Kargo
Ücretsiz Kargo
CİLDİN YAPISI

CİLDİN YAPISI

Cilt yaklaşık 2 m2'lik bir alanı kaplar ve vücut ağırlığının yaklaşık %15'ini oluşturur, yani üç ila dört kilo ağırlığındadır ve bu nedenle insan vücudundaki en büyük ve en ağır organdır. Cilt insan organizmasının tamamını kaplar ve yaşam için gereklidir. Vücut bölgesine bağlı olarak değişken bir görünüme, işlevlere ve yapıya sahiptir. Cilt, vücudu kaplama, termoregülasyon, sağlıklı bir mikrobiyolojik ortam ve dış saldırılara (soğuk, sıcak, basınç, ağrı vb.) karşı savunma sağlamak gibi hayati işlevleri yerine getiren çok işlevli bir organdır.

Cilt üç katmana ayrılır: Epidermis, Dermis ve Subkutan doku:

https://study.com/academy/lesson/human-skin-layers-function-structure.html


Epidermis derinin en yüzeysel tabakasıdır ve dış ortamla doğrudan temas halindedir. Tabakalı yapıdadır ve dış etkenlere karşı ilk savunma hattını oluşturur. Kendi içinde beş katmana ayrılır: stratum corneum, stratum lucidum, stratum granolosum, stratum spinosum ve stratum basale. Stratum corneum, cildin geçirgenliğini azaltarak su kaybını önleyen ölü keratin hücrelerine sahiptir. Keratinleşmiş hücreler suyun tutulmasına yardımcı olur ve biyolojik, fiziksel ve kimyasal ajanlara karşı koruma sağlayan koruyucu bir tabaka oluşturur. Epidermis ayrıca UV ışınlara karşı da koruma sağlar. Güneş ışığı başlangıçta stratum basale’de melanin üretimini tetikler. Melanin cilt için doğal bir güneş kremi görevi görür ve zararlı UV ışınlara karşı koruma sağlar. Bu nedenle insanlar güneşe maruz kaldığında bronzlaşır. Ancak güneşe aşırı maruz kalmak bu süreci bozarak hiperpigmentasyona yol açar.

Dermis, epidermisin altında yer alan kalın, elastik ancak sağlam bir ara tabakadır. Kendi içinde iki tabakaya ayrılır: retiküler tabaka ve papiller tabaka. Bağ dokusu (esas olarak fibroblast hücreleri ve kolajen ve elastin lifleri) ile kan damarları, lenfatik damarlar ve sinirlerden oluşur. Vücudu dış ve tahriş edici etkilere karşı korumada önemli bir rol oynar, ancak aynı zamanda cildin üst katmanlarını içeriden besler. Kalın, sıkı dokusu dış baskıları hafifletmeye yardımcı olur ve hasar oluştuğunda yaraları iyileştiren fibroblastlar ve mast hücreleri gibi bağlantı dokularını içerir.

Kutanöz kaslar dışında tüm kas sistemini saran subkutan doku, kutanöz sinirlerin, kan damarlarının ve lenf damarlarının geçişini sağlar.